2008-02-05

Všechny cesty vedou do Říma, ale v Římě aby se čert vyznal

V létě na sever v zimě na jih. Jako vrány.. V osm vyrážíme vlakem do Blavy (cena cca 240,- včetně zpáteční jízdenky). Po hodině hledání nějaké restaurace, kde bychom si dali poslední středoevropský oběd končíme v Tescu. Cestou se bavíme "cizojazyčnými" nápisy. Za pokladnou visí "výkup fliaš", čtu si nahlas. Načež Vojta odvětí: "Ty mě taky!" a já poprskám smáchy pokladní. Vracíme se pomalu k nádraží. Pak už rychleji, když zjišťujeme, že zas tolik času do check-inu nemáme. Busem č. 61 se za 18 Sk/os. dostáváme na letisko.

Jestli jste nikdy (tak jako já) nebyli na letišti v Bratislavě, překvapí vás jak je malinkaté. Projdeme všemi kontrolami a nastoupíme do boeingu 747 700. Jelikož je to můj první let, fotím jako správný turista kdejaký obláček :o) Sedíme u křídla.
Za hodinu a čtvrt letuška zahlásí, že jsme právě zahájili "klesisko na lietanie, teda klesanie na letisko". Přilétáme s čtvrthodinovým předstihem.
S letiště Fiumicino jezdí do centra každých asi 25 minut vlak do centra Říma za 5,50 euro/osoba. Po několika minutách bádání nad mapou zjišťujeme, že to máme vlastně ze všech zastávek k hotelu stejně daleko, tak nakonec vystupujeme na Trastevere. Cesta k hotelu nám pěšky zabrala něco přes hodinu. Reálně tak 40 minut bez focení :o)
Hotel Edera vypadá luxusně. Taky aby ne za 65 euro na noc (běžná cena v sezóně a bez 2 měsíční rezervace po netu je 230 euro..). Ubytujeme se a vyrážíme na lov večeře.
Je příjemně teplo Nějakých 15 stupňů. Italové chodí v čepicích a topí jako ani my netopíme, když je pod nulou. Vyrážíme v mikině a tričku do centra. Na Piazza st. Maria di Maggiore zakotvíme v malé restauraci a dáváme si těstoviny a pizzu. Večeře nás vyjde na 39 euro. Hm celkem nás natáhl, zmetek.. Příště jinam.


Uděláme krátké kolečko po nejbližším okolí a vracíme se do hotelu.

Ráno se přecpeme skvělými koláčky k snídani a vyrážíme směr Vatikán.
Zjistíme, že koloseum máme hned za rohem. Z mapy to tak úplně nevypadalo :o)



Vatikán je od hotelu asi tak daleko jako v Brně z FI na Zvonařku.

Sestřičky mají vlastní vchod. My si musíme vystát 200m frontu na kontrolu, jestli nemáme zbraně. Ale jde to naštěstí rychle a je ještě brzo.

Bazilika nás skutečně uchvátí. Na první pohled se nezdá, ale rozměry jsou kolosální.



Za 5 euro pěšky nebo 7 euro výtahem se můžete podívat i nahoru do kopule. Určitě si to nenechte ujít. Ale výtah teda moc cesty neušetří..


Když postoupíte ještě výš, přežijete cestu chodbamí, které se neustále úží a zešikmují
(je to fakt humus, celkem mě začala pak bolet hlava, pro silného klaustrofobika to musí být peklo), naskytne se vám výhled na celý Řím, Vatikánské zahrady a Svatopetrské náměstí.


No a pak už zase dolů...


Další cesta vede k Pantheonu, který má ve střeše 9m díru a když prší, tak voda odtéká dírami v podlaze. Praktické :o)


Jedna z nejznámějších památek - fontána di Trevi. Zabírá prakticky celé náměstí.



Španělské schody, místo hlavního srocení se.. nebo co.. Původně jsme tam vůbec nechtěli.. ale kdo se v těch uličkách má vyznat..


Hromady všeho možného, to je Forum Romanum.


Další fotky s komentáři najdete na rajčeti

No comments:

Post a Comment